Warkocze z polędwiczek w sosie  żurawinowym

             Latem nie lubimy spedzać w kuchni zbyt wiele czasu,  może  wiec zainteresuje Was  moja                propozycja. Danie jest proste, szybkie do przygotowania , efektowne i smaczne🍴


Składniki

2 polędwiczki wieprzowe 
3 łyżki masła 
cebula 
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
szklanka rosołu z kurczaka lub z kostki
2/3 szklanki żurawin lub dżemu żurawinowego 
2 łyżki octu balsamicznego 
sól 
pieprz

Przygotowanie:


Polędwiczki myjemy, nacinamy każdą na trzy paski i przyprawiamy solą i pieprzem. Splatamy  z  mięsa 2 warkocze  i spinamy je wykałaczką.  Na patelnię wrzucamy 1 łyżkę masła i  smażymy mięso ze wszystkich stron , aż się ładnie zarumieni. Przekładamy polędwiczki do żaroodpornego naczynia  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do tem.230 stopni na 15 minut. W tym czasie w małym naczyniu roztapiamy pozostałe masło,  dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i zioła.  Dusimy ok.5 minut. Następnie dodajemy rosół, ocet balsamiczny,żurawiny. Całość podgrzewamy i mieszamy około 5 minut. Gotowe polędwiczki wyjmujemy z piekarnika. Sos, który powstał podczas ich pieczenia , przelewamy do rondelka z żurawinami i gotujemy 6 minut, aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Mięso wykładamy na talerz i dodajemy z sosem żurawinowym. 

Bon Apetito!

Komentarze

  1. Smacznie wyglądają te warkocze 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis przystępny, co jest nie tylko zaletą dla osoby chcącej szybko coś przygotować, lecz również dla kogoś początkującego, jeśli chodzi o kulinarne sprawy. No i efekt końcowy wygląda na zdjęciu bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ładnie 🙂 i pewnie jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Z żurawinami polędwiczki nie jadła, zamierzam skorzystać z Twego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polędwiczki bardzo lubię :) ugładzone bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybkie i efektowne danie:-) W sam raz dla mojego Ciccino.
    Pozdrawiam Haniu:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te splecione w warkocze polędwiczki wyglądają
    bardzo oryginalnie. Całość wygląda smacznie i zdrowo.
    Haniu, serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają obłędnie, polędwiczki lubimy, więc na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię sobie ugotować coś pysznego :) Zazwyczaj są to dania bardzo proste, więc w kuchni również nie spędzam zbyt wiele czasu. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oprócz zapachu kawy, zatałam tu kuchnie pełna smakołyków! Co za pomysłowe danie :) wyglade niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak apetycznie wygląda, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię polędwiczki, ale nigdy nie jadłam ich z żurawiną. Pomysł na zaplecenie też bardzo fajny.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł z tymi warkoczami, jest efekt :D a pewnie i smakuje wyśmienicie <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygladsją apetycznie, jednak nie zrobię ich bo nie jadam mięsa, oprócz ryb.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepysznie to wygląda :) Mniam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. I teraz mam na nie ogromną ochotę! Mniam! :D
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka
    Jelonkowa

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo smakowicie się prezentują te polędwiczki :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale super pomysł i rewelacyjnie to wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. o matko jak to smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajny pomysł, ciekawe, czy udałoby się z tego wyczarować wersję wegetariańską ;)?

    OdpowiedzUsuń
  21. Moja rodzinka chętnie by się zajadała taką potrawą :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny przepis! Idealny na niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Witaj niedzielnym porankiem
    Robię podobnie. Ale pomysł z żórawiną doskonały
    Pozdrawiam śpiącym jeszcze światem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żurawina ,,podkreca'' smak:)

      Usuń
    2. Tak wiem, że żurawina podkreśla smak. Dla mnie najlepsza jest z grillowanym serem
      Pozdrawiam szumem deszczu za oknem

      Usuń
  24. Nigdy bym nie pomyślała o warkoczach, bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepis nie jest bardzo skomplikowany, a efekt końcowy jest znakomity! Bardzo smakowicie wygląda to danie! dreamerworldfototravel.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Dzień dobry jak się masz? Jestem Brazylijczykiem z Rio de Janeiro i szukam nowych obserwujących na mojego bloga. Z przyjemnością podążę za tobą. Nowi przyjaciele są również mile widziani, bez względu na odległość.

    https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  27. Dobranoc, dziękuję za odwiedzenie mojego bloga, cieszenie się i zacząłem obserwować Twojego bloga. Jestem obserwatorem 28. Chciałbym mieć przywilej podążania za tobą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Convido você para um café, terei o prazer de recebê-lo :)

      Usuń
  28. Cudnie wyglądają te warkocze, a i na pewno są pyszne :D Świetny pomysł na niebanalne danie :)
    Pozdrawia ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wyglądają bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Boa tarde obrigado por suas palavras carinhosas, saiba que você tem um grande amigo no Rio de Janeiro. Suas receitas abriram o apetite desse carioca.

    OdpowiedzUsuń
  31. Mój M. byłby zachwycony. Akurat unikam mięsa, ale wyglądają smakowicie.:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  32. To danie wygląda i smakuje na pewno też znakomicie, lubię polędwiczki, nawet z grilla.
    Pozdrawiam serdecznie.:))

    OdpowiedzUsuń
  33. Jeszcze nigdy nic podobnego nie jadłam. Z chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  34. Boa tarde. Esse prato parece ser delicioso. Amo carne de porco.

    OdpowiedzUsuń
  35. Jakie apetyczne :-) Super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  36. Thank you for sharing this wonderful post keep your awesome work
    I have many hobbies. I love to travel and read. But my favorite hobby is cooking. Let me tell you why! First, I'll tell you a little bit about why I started cooking. Secondly, I'll give you some information about what I like to cook. Third, I will say how I use the vietnamese food for cooking.

    When I started cooking, I was 10 years old. My mom wants me to be a chef. She has always believed that girls have to make different types of food, because one day they will get married. In my country, it is normal for girls not to cook. I feel lucky because I can cook many dishes. Now that I cook some of the dishes my children and husband love, I become happy and proud of my mother and myself. i am a food blog

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz