Lato mamy już prawie na półmetku, więc powoli pora, aby pomyśleć o zapasach na zimę. Moja propozycja to marynowane winogrona. Deszczowy dzień tegorocznego lata (a takich nam nie brakuje) możemy wykorzystać na przygotowanie takiego oto świetnego dodatku do pieczonych mięs.
Składniki:
1 kg
winogron
0,4 l wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
10%
goździki
cynamon
skórka
cytrynowa
sól
Przygotowanie:
Winogrona obieramy
z szypułek, układamy w słoikach. Zagotowujemy wodę z dodatkiem
cukru i soli, dodajemy ocet. Do każdego słoika wkładamy po 1
goździku i bardzo małym kawałku cynamonu i małym skrawku żółtej
części skórki cytryny. Gorącą zalewą napełniamy słoje z
owocami, zamykamy i wstawiamy do pasteryzacji na 15 min.
Przepis ten jest mi szczególnie bliski, bo wiąże się z miłymi wspomnieniami. W 2018 roku wzięłam udział w konkursie na marynaty organizowanym przez firmę Jamar. Jakież było moje zdziwienie , gdy dostałam wiadomość, że zdobyłam I miejsce. Nagrodę jaką otrzymałam widać na poniższym zdjęciu :))
Jeśli chodzi o przetwory z owoców to prażę tylko jabłka do słoików. Ale takie winogrona muszą być potem pyszne :)
OdpowiedzUsuńPodkreślają smak pieczonego mięsa.P Pozdrawiam cieplutko ☀️
UsuńGratuluję wygranej. Nagroda, ze ho, ho :-)
OdpowiedzUsuńMarynaty omijam, octu nie lubią moje jelita, chyba że swojski owocowy...
Pierwszy raz słyszę o marynowanych winogronach.Roznosci już robiłam ale takie jeszcze nie.Gratuluje wygranej, nagroda piękna i dużą.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZawsze robię do pieczonych mięs marynowane winogrona, śliwki lub gruszki. Świetnie podkreślają smak mięsa
UsuńMarynowanych winogron jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem jak smakują, na pewno są pyszne😊 gratuluję drugiego miejsca 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję z mięskiem smakują wyśmienicie. Pozdrawiam
UsuńNiezwykły przepis, Haniu. Wart takiego wyróżnienia:-) Gratuluję!
OdpowiedzUsuńLubię kiszonki, lubię marynaty, bardzo lubię marynowane śliwki więc pewnie i takie winogrona też przypadłby mi go smaku.
Pozdrawiam:-)
Jak lubiszśliwki marynowane, to polubisz też winogrona. Pozdrawiam
UsuńGratuluje wygranej ! O marynowanych winogronach pierwszy raz słyszę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)
UsuńObok marynowanych śliwek, gruszek świetnie sprawdzają się do pieczonych mięs. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChociaż było t w niedalekiej przeszłości, gratuluję zdobycia II miejsca. Wspaniała nagroda!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię winogrona. Ciekawa jestem, jak smakowałyby mi marynowane winogrona.
Serdecznie pozdrawiam :)
Dziękuję i pozdrawiam
UsuńŁał, kocham winogrona i nigdy nie marynowałam, muszę spróbować :) Super ta nagroda w konkursie Ci się wówczas trafiła :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że przypadną Ci do gustu. Pozdrawiam:)
UsuńNie słyszałem o marynowanych winogronach,ale brzmi ciekawie:)
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam:)
UsuńBrzmi bardzo ciekawie, gratulacje za nagrodę. Sama nie będę robić, bo nie jadam nic marynowanego, ale podrzucę koleżance:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)
UsuńCiekawy przepis, nie dziwię się, że został wyróżniony :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńraczej zostanę przy standardowych zwykłych winogronach :)
OdpowiedzUsuńRozumiem ,bo są przepyszne.
UsuńCiekawy przepis. Gratuluję wygranej - zarówno ze względu na fajną nagrodę, jak też wspaniałe wspomnienia związane z tak owocnym uczestnictwem w konkursie. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńProsty przepis, ani chybi sprobuje, musi byc swietnym dodatkiem do mies....jutro lece kupowac winogrona!!!
OdpowiedzUsuńŚwietnie do nich pasuje. Pozdrawiam
UsuńTrzeba przyznać, że bardzo oryginalny przepis :) Nic dziwnego, że zdobył wyróżnienie w konkursie :)
OdpowiedzUsuńDoskonały dodatek do niedzielnego obiadu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBoa noite. Essas uvas em conservas parecem ser deliciosas. Se um dia você vier ao Brasil te levo no Jardim Botânico.
OdpowiedzUsuńEu vou lembrar disso. Cumprimentos:)
UsuńWow! Fajne nagrody 😁 ja przetwory z owoców lubię tylko na słodko. Gruszki w occie czy inne tego typu owocowe zaprawy mi nie smakują. Ale już grzybki marynowane uwielbiam 😜
OdpowiedzUsuńO kurcze o marynowanych winogronach to jeszcze nie słyszałam, muszę koniecznie spróbować! Kurcze wiem że to było już dwa lata temu, ale gratuluję pierwszego miejsca! Jeśli te winogrona wygrały to chyba podrzucę przepis mamie, żeby spróbowała je zrobić :D
OdpowiedzUsuńZapraszam: czytanko.pl
Gratulacje 🧡😀
OdpowiedzUsuńJa kiedyś też marynowałam winogrona, ale w papryczkach- pycha🌶🍇
Smacznie pozdrawiam🙋♀️
Ciekawe połączenie.Pozdrawiam
UsuńOjaaa, gratuluję wygrania!!! Zasłużone, nigdy takiego przepisu nie widziałam
OdpowiedzUsuńDziękuję, Pozdrawiam
UsuńWow, pierwsze słyszę, że winogrona da się marynować.
OdpowiedzUsuńMożna i z pieczonym mię sokiem dobrze smakuje Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZ marynowanymi winogronami pierwszy raz się spotykam, ale muszę przyznać,
OdpowiedzUsuńże przepis mnie zaciekawił :D Gratuluję wygranej :D
Pozdrawiam!
I haven't eaten the pickled grapes yet, I'm curious how they taste, they are definitely delicious. congratulations on the second place!
OdpowiedzUsuńxoxo
Lovely
http://mynameislovely.com
Nie przepadam za takimi przetworami, wolę winogrona jeść tradycyjnie. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny przepis, godny pierwszego miejsca. Gratuluję wygranej! Ciekawi mnie, czy pestki winogron w takiej marynacie troszkę miękną, czy są później są bardzo wyczuwalne? Mam małą przydomową winnicę, ale cały plon przerabiam na wino:) W tym roku z moszczu planuję zrobić ocet... Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńDziekuje. Co do pestek to w zalewie troche miekną. Octet winny jest świetny i ma wiele właściwości leczniczych , życze powodzenia. Pozdrawiam cieplutko)
UsuńTakich jeszcze nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować do pieczonego mieska. Pozdrawiam:)
UsuńBardzo oryginalny przepis. Nigdy nie jadłam marynowanych winogron.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że w tym roku w maju dwa razy zmroziło mi winogrona, ale 1 kg zawsze mozna kupić i wypróbować.
Pozdrawiam:)
Myśl ,że jak podasz jako dodatek do pieczonego mieska to gościom bedzie smakowało.Pozdrawiam cieplutko))
UsuńNigdy nie robiłam może podpatrzę przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:))))
OdpowiedzUsuńU moich gości cieszą sie powodzeniem i zawsze mnie podpytują, czy podam je do mieska . Pozdrawiam cieplutko:))
UsuńPrzepis kuszący, tym bardziej że wygrał nagrodę to trzeba spróbować :) Gratuluję!
OdpowiedzUsuńJak lubisz śliwki marynowane do miska to i winogronka pokochasz;)).Pozdawiam cieplutko:))
UsuńJak lubisz marynowane śliweczki do miesa to i winogronka pokochasz. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa też nie spotkałam się nigdy z taką wersją winogron, ale brzmi to ciekawie, więc chętnie skorzystam z przepisu :). Gratuluję wygranej!
OdpowiedzUsuńMyśle, że bedziesz zadowolona z efektu. Pozdrawiam:))
UsuńMniam, muszą być pyszne, fantastyczny pomysł! Powinnam spróbować, zasłużona wygrana☺☺
OdpowiedzUsuńPolecam do spróbowanie, naprawde warto .Pozdrawiam cieplutko:)
UsuńNigdy nie jadłam takich winogron, aż dziwne, bo moja ciocia marynuje wszystko. Jestem bardzo ciekawa jak smakują.
OdpowiedzUsuńZ pieczonym miesem wyśmienicie.Pozdrawiam:))
UsuńOd razu wyobraziłem sobie delikatność marynowanych winogron z twojego wielokrotnie nagradzanego przepisu na pierwszą nagrodę. Brawa za to. Chcę spróbować to zrobić.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
Pozdrowienia z przyjaźni.
Życze powodzenia . Pozdrawiam cieplutko:))
UsuńJeszcze w takiej formie nie jadłam winogron ;)
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim gratuluję wygranej. Pomysł - przepis faktycznie bardzo ciekawy.
OdpowiedzUsuńA nagroda - imponująca.
Moc serdeczności posyłam.
Witaj początkiem weekendu
OdpowiedzUsuńRównież gratuluję.
A takich winogron chętnie bym spróbowała
Pozdrawiam nadzieją na deszcz
Marynowanych winogron jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńWygrana imponująca :)
Warto spróbować. Pozdrawiam cieplutko ☀️
UsuńOryginalny pomysł. Nie pomyślałabym, że można zamarynować winogrona, ale jak napisałaś, że sprawdzą się jako dodatek do mięsa to zdecydowanie dobry pomysł!
OdpowiedzUsuńZ mięskiem przepychota.Pozdrawiam.
UsuńGratuluję wygranej.
OdpowiedzUsuńNie znałam wcześniej tego przepisu :) U mnie winogrona dopiero zaczynają się dojrzewać ;)
OdpowiedzUsuńGratuluję wygranej, spore zapasy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam cieplutko ☀️
UsuńCiekawy przepis... kiedyś to wypróbuję 😊!!!
OdpowiedzUsuń... go wypróbuję 🙃
OdpowiedzUsuńSądzę, że będziesz zadowolona 😃
UsuńNie miałam pojęcia, że winogrono można marynować... Wow :)
OdpowiedzUsuńNiesamowite. Nie wiedziałam, że winogrona można marynować, muszę kiedyś wypróbować bo smak jest na pewno niepowtarzalny :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne! Aż zrobię je :)
OdpowiedzUsuńGratulacje! Kiedyś muszę zrobić :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie. Pozdrawiam cieplutko ☀️
UsuńCiekawy przepis. Pierwszy raz spotykam się z marynowanym winogronem i jestem bardzo ciekawa jego smaku :-)
OdpowiedzUsuńSą świetne to mięsa i cieszą się powodzeniem u gości.
UsuńNiesamowity pomysł z tymi winogronami a ja sie od lat zastanawiam co z nimi zrobic! Gratuluję wygranej , należało się! Przepis porywam 😊
OdpowiedzUsuńWinogrona sprawdzają się na uroczystych obiadch i cieszą
Usuńpowodzeniem wśród gości. Pozdrawiam cieplutko ☀️
Nigdy nie spotkałam się z marynowanymi winogronami ani z dodatkiem do mięs w takiej postaci. Może w tym roku namówię Mamę i zrobimy słoiczek. ;)
OdpowiedzUsuń