Robię ją najcześciej, gdy pozostanie mi trochę warzyw po przygotowaniu zupy, czy sałatki. Przepis jest prosty, a potrzebne składniki zawsze znajdą się w naszej kuchni.
Składnki:
3 marchewki
3 pietruszki
1 mały por
1/2 selera
1/2 szklanki bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki płatków owsiannych
łyżeczke musztarty
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki oleju
sół, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i obieramy. Por kroimy w plasterki, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na patelni rozgrzewamy olej, po czym wrzucamy por. Czekamy aż por się zeszkli po czym dodajemy resztę warzyw. Całość obsmażamy jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu. Następnie zalewamy warzywa bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, po czym dusimy pod przekryciem. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat, musztardę, płatki owsianne i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po ostygnieciu smarujemy pastą pieczywo. Najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym chlebkiem lub bułeczką.
Już samo zdjęcie zachęca do jedzenia :)
OdpowiedzUsuńTo trzeba koniecznie spróbować
UsuńChętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
No to życzę smacznego:)
UsuńProste, ale zachęcające. Dziękuje za fajny przepis. :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakował:)
UsuńBardzo lubię takie takie proste i smaczne przepisy :) na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńChociaż lubię gotować to nie zawsze mam czas, dlatego lubię taki szybkie do zrobienia przepisy:)
Usuńjeszcze nie jadłam takiej pasty, ale brzmi bardzo pysznie. Koniecznie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego:)
UsuńTaka pasta musi być pyszna. Kanapka od razu przestaje być nudna :)
OdpowiedzUsuńNie tylko pyszna, ale też zdrowa i mało kaloryczna:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie pasty
OdpowiedzUsuńJak robimy same to wiemy co jemy . Jest to zdrowe i bez E :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasty warzywne :) więc jestem pewna, że przygotuję taką :)
OdpowiedzUsuńTo życze smacznego:)
UsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubię takie pasty :-)
OdpowiedzUsuńTo zawsze jakieś urozmaicenie dla naszych kanapek.:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie, koniecznie muszę sobie zrobić taką pastę.
OdpowiedzUsuńCórka jest wegetarianką, więc taka warzywna pasta
OdpowiedzUsuńbędzie bardzo użyteczna.
Serdecznie pozdrawiam :)
Ciesze sie, że mogłam pomóc. Pozdrawiam.
UsuńLubisz pasty, smarowidła do pieczywa- zapraszam na bloga do archiwum z 5 maja;)
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam:)
Dziekuj za podpowiedz, chętnie skorzystam. Pozdrawiam
UsuńLubię pasty ale takiej jeszcze nie jadłam :) czas spróbować.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego:)
UsuńJakby zrobić z ryżem to byłby taki paprykarz warzywny.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł:)
UsuńPysznie i prosto :) Takie przepisy są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńOj tak, szczególnie gdy cierpimy na chroniczny brak czas:)
UsuńTakie pasty bardzo urozmaicają kanapki, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń