Dlaczego tak nazwałam tę trochę ulepszoną wersję dość popularnej przystawki? Postaram się to szybko wyjaśnić. O tym, że burak ma naprawdę właściwości lecznicze nie jest już dla nikogo tajemnicą. Betalainy czyli zawarte w nim barwniki przyczyniają się do tego, że mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Drugie cudowne źródło naszej potrawy to kurkuma, która ma właściwości pobudzające wydzielanie żółci i enzymów trzustkowych, działa także antybakteryjnie i rozkurczająco przez co ma pozytywny wpływ na stan osób cierpiących na dolegliwości trawienne, schorzenia wątroby czy trzustki. Mało tego, zawarte w niej substancje odpowiadają za pobudzanie komórek mózgowych, co pozwala na zatrzymanie efektów pewnych chorób mózgu . Kurkuma sprawdza się także w terapii zaburzeń osobowości czy depresji. Wskazane jest spożywanie jej razem z czarnym pieprzem, bowiem zawiera on piperynę, która zwiększa przyswajanie kurkuminy w organizmie aż o 2000 procent! Trzeba jedak pamiętać , aby kurkumy nie spożywały kobiety w ciąży, lub osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, a także chorzy na kamicę żółciową. Trzeci cudowny składnik tej przystawki to czarnuszka. Jej małe czarne ziarenka to prawdziwa skarbnica zdrowia. Lista jej leczniczych właściwości jest długa: wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo,leczy schorzenia układu pokarmowego, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, chroni przed osteoporozą, eliminuje antygeny rakowe. Myśle, że to wszystko przemawia za tym , żeby ta przystawka na stałe zagościała w naszym menu. Dodatkowym jej atutem jest to, że możemy ja zrobić bardzo szybko.
Składniki
3 ugotowane lub pieczone buraki
garść rukoli
2 łyżki łuskanego słonecznka
łyżeczka kurkumy
pieprz
łyżeczka czarnuszki
Sos
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
sól, pieprz
Przygotowanie
Na talerzu rozkładamy rukole. Buraczki kroimy w cieńkie plasterki i rozkładamy na sałacie. Fete kroimy w mała kostke i dodajemy do buraczków. Całość posypujemy kurkumą , pieprzemi czarnuszką. Na suchej patelni prażyny ziarna słonecznika, po czym posypujemy nimi warzywa. Na koniec polewamy całość sosem
very beautiful! 👏👏👏 Awesome pics! 🌈🌈🌈 Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńApetycznie i bardzo zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńO tak, bardzo , bardzo zdrowo:))
UsuńLubię takie smaczne i zdrowe dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie gotować, ale ze wzgledu na brak czasu lubie wybieram dania , które moge przygotować szybko. :)
UsuńMoże też przygotuję sobie takie danie, skoro zdrowe i dodatkowo nie jest zbytnio czasochłonne. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo czesto kupuje buraczki już ugotowane w paczce, wtedy przygotowanie to góra 10 minut:)
UsuńGreat post, Thanks for sharing, x
OdpowiedzUsuń
UsuńI'm glad you like it. Greetings:)
Mmm, wygląda smacznie a do tego uwielbiam buraki w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńObserwuję i pozdrawiam!
zpolskidopolski.blogspot.com
No to jesteśmy w tym samym klubie:))
UsuńW moim kraju kurkuma jest stosowana oprócz przypraw do gotowania, a także do napoju o nazwie Jamu.
OdpowiedzUsuńTo danie z buraków i kurkumy spróbuję zrobić. Dziękuję za ten przepis.
Saya tertarik dengan minuman Jamu ini. Saya menemukan resep di internet. Terima kasih atas tipnya. Salam pembuka :)
UsuńO carpaccio słyszy się bardzo dużo, ale nigdy w życiu nie próbowałam :( Chociaż bardzo lubię buraczki..Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńhttp://redamancyy.blogspot.com/
Proponuję kupić gotowane buraczki w paczce, wtedy wystarczy 10 minut , a danie będzie gotowe. Smacznego :)
UsuńNiezbyt skomplikowany przepis, a ile zdrowia nam daje.
OdpowiedzUsuńLubię gotowane buraki, pod warunkiem że są dobrze przyprawione jak u Ciebie.
Serdecznie pozdrawiam :)
Życzę smacznego:)
UsuńNigdy nie jadłam buraka w tej postaci ;) chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię buraczki w każdej postaci, a Twój przepis bardzo interesujący i apetyczny! Pozdrawiam serdecznie 🌺
OdpowiedzUsuńI jego przygotowanie nie wymaga dużo czasu:)
UsuńZ takim daniem pierwszy raz się spotykam :D Interesujący przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jest łatwy do zrobienia i mało czasochłonny:)
UsuńJuż same buraki są mega zdrowe!Na pewno warto po nie sięgać!
OdpowiedzUsuńTa przystawka jest naprawdę mega zdrowa:)
UsuńTyle razy słyszałam o carpaccio z buraka ale nigdy jeszcze go nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, może zasmakuje:)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam. Spróbować Carpaccio z buraka. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować:)
UsuńLooking delicious! 😋😋😋 Have a great week! 🌈🌈🌈
OdpowiedzUsuńKocham buraki pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńJa również:)). Dlatego sie dziwie, dlaczego ludzie nie lubią soku z buraków?
UsuńWygląda apetycznie i na pewno tak samo smakuje i tego bardzo zdrowo jest :)
OdpowiedzUsuńDokładnie trzy w jednym:))
UsuńUwielbiam tą sałatkę :-)
OdpowiedzUsuńNo to należymy do tego samego klubu:)
UsuńSmaczna, kolorowa- na zdrowie:)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka zostawiam:)
I bardzo szybko, jeśli użyjemy gotowych buraczków
UsuńŚwietny przepis! Muszę wypróbować. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje ,że bedzie smakował:)
UsuńLove it.
OdpowiedzUsuńwww.rsrue.blogspot.com
Same health :)
UsuńPosmakowałam..dobre:):)
OdpowiedzUsuńTo sie ciesze, że smkowało:)
UsuńTeż bardzo lubię, czasami zamiast Fety ścieram parmezan, też pasuje
OdpowiedzUsuńKawy przed śniadaniem nie polecam że względu na żołądek.
Pozdrawiam wiosennie.:))
Spróbuje też z parmezanem. Wiem, że nie zdrowo, ale to już siła nałogu:)
Usuń