Eliksir zdrowia czyli carpaccio z buraka wzbogacone kurkumą i czarnuszką


Dlaczego tak nazwałam tę trochę ulepszoną wersję dość popularnej przystawki? Postaram się to szybko wyjaśnić. O tym, że burak ma naprawdę właściwości lecznicze nie jest już dla nikogo tajemnicą. Betalainy czyli zawarte w nim barwniki przyczyniają się do tego, że mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Drugie cudowne  źródło naszej potrawy to kurkuma, która ma właściwości pobudzające wydzielanie żółci i enzymów trzustkowych, działa także antybakteryjnie i rozkurczająco przez co ma pozytywny wpływ na stan osób cierpiących na dolegliwości trawienne, schorzenia wątroby czy trzustki. Mało tego, zawarte w niej substancje odpowiadają za pobudzanie komórek mózgowych, co pozwala na zatrzymanie efektów pewnych chorób mózgu . Kurkuma sprawdza się także w terapii zaburzeń osobowości czy depresji. Wskazane jest spożywanie jej razem z czarnym pieprzem, bowiem zawiera on piperynę, która zwiększa przyswajanie kurkuminy w organizmie aż o 2000 procent! Trzeba jedak pamiętać , aby kurkumy nie spożywały  kobiety w ciąży, lub osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, a także chorzy na kamicę żółciową. Trzeci cudowny składnik tej przystawki to czarnuszka. Jej małe czarne ziarenka to prawdziwa skarbnica zdrowia. Lista jej leczniczych właściwości jest długa: wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo,leczy schorzenia układu pokarmowego, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, chroni przed osteoporozą, eliminuje antygeny rakowe. Myśle, że to wszystko przemawia za tym , żeby ta przystawka na stałe zagościała w naszym menu. Dodatkowym jej atutem jest to, że możemy ja zrobić bardzo szybko.

Składniki

3 ugotowane lub pieczone buraki

garść rukoli

2 łyżki łuskanego słonecznka

łyżeczka kurkumy

pieprz

łyżeczka czarnuszki

Sos

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka miodu

sól, pieprz

Przygotowanie

Na talerzu rozkładamy rukole. Buraczki kroimy w cieńkie plasterki i rozkładamy na sałacie. Fete kroimy w mała kostke i dodajemy do buraczków. Całość posypujemy kurkumą , pieprzemi czarnuszką. Na suchej patelni prażyny ziarna słonecznika, po czym posypujemy nimi warzywa. Na koniec polewamy całość sosem


Bon apetito!

Komentarze

  1. very beautiful! 👏👏👏 Awesome pics! 🌈🌈🌈 Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie smaczne i zdrowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubie gotować, ale ze wzgledu na brak czasu lubie wybieram dania , które moge przygotować szybko. :)

      Usuń
  3. Może też przygotuję sobie takie danie, skoro zdrowe i dodatkowo nie jest zbytnio czasochłonne. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo czesto kupuje buraczki już ugotowane w paczce, wtedy przygotowanie to góra 10 minut:)

      Usuń
  4. Great post, Thanks for sharing, x

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda smacznie a do tego uwielbiam buraki w każdej postaci!

    Obserwuję i pozdrawiam!
    zpolskidopolski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. W moim kraju kurkuma jest stosowana oprócz przypraw do gotowania, a także do napoju o nazwie Jamu.


    To danie z buraków i kurkumy spróbuję zrobić. Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Saya tertarik dengan minuman Jamu ini. Saya menemukan resep di internet. Terima kasih atas tipnya. Salam pembuka :)

      Usuń
  7. O carpaccio słyszy się bardzo dużo, ale nigdy w życiu nie próbowałam :( Chociaż bardzo lubię buraczki..Muszę wypróbować!

    http://redamancyy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję kupić gotowane buraczki w paczce, wtedy wystarczy 10 minut , a danie będzie gotowe. Smacznego :)

      Usuń
  8. Niezbyt skomplikowany przepis, a ile zdrowia nam daje.
    Lubię gotowane buraki, pod warunkiem że są dobrze przyprawione jak u Ciebie.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam buraka w tej postaci ;) chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię buraczki w każdej postaci, a Twój przepis bardzo interesujący i apetyczny! Pozdrawiam serdecznie 🌺

    OdpowiedzUsuń
  11. Z takim daniem pierwszy raz się spotykam :D Interesujący przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Już same buraki są mega zdrowe!Na pewno warto po nie sięgać!

    OdpowiedzUsuń
  13. Tyle razy słyszałam o carpaccio z buraka ale nigdy jeszcze go nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Warto spróbować, może zasmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zawsze chciałam. Spróbować Carpaccio z buraka. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  16. Looking delicious! 😋😋😋 Have a great week! 🌈🌈🌈

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham buraki pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również:)). Dlatego sie dziwie, dlaczego ludzie nie lubią soku z buraków?

      Usuń
  18. Wygląda apetycznie i na pewno tak samo smakuje i tego bardzo zdrowo jest :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam tą sałatkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Smaczna, kolorowa- na zdrowie:)
    Pozdrowionka zostawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo szybko, jeśli użyjemy gotowych buraczków

      Usuń
  21. Świetny przepis! Muszę wypróbować. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Love it.
    www.rsrue.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Też bardzo lubię, czasami zamiast Fety ścieram parmezan, też pasuje
    Kawy przed śniadaniem nie polecam że względu na żołądek.
    Pozdrawiam wiosennie.:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuje też z parmezanem. Wiem, że nie zdrowo, ale to już siła nałogu:)

      Usuń

Prześlij komentarz